Wat doen we met de groeiende casual kwestie?

Ach, kwestie. Zo klinkt het ook gelijk heel heftig, terwijl het eigenlijk helemaal niks negatiefs is. Dat tailored kleding (pakken, jasjes, e.d.) een krimpend aandeel heeft in de kledingmarkt is sinds het eind van de jaren 60, toen het pak nog het unanieme kantooruniform was, een feit. Van alles ligt ten grondslag aan deze daling, maar wat het teweeg heeft gebracht, zijn onder meer twee grote lijnen die we hier uiteen willen zetten: de vrijheid en de onzekerheid.

Vrijheid
Vrijheid juichen wij uiteraard altijd toe en als maatwerkspecialist vooral wanneer het om kleding gaat. Natuurlijk maken wij genoeg navy pakken voor het werk, maar meer en meer bedrijven zijn in de loop van de jaren van de plicht afgestapt. Voor ons biedt dit de mogelijkheid om creatiever met ons maatwerk om te gaan. Zo zien we meer sportieve pakken waarvan jasje en broek ook leuk los zijn te dragen. Men durft vaker een uitgesproken seizoensstof te kiezen. Jeans op maat zijn een prachtige toevoeging aan ons repertoire. Er is dus eigenlijk alleen maar meer mogelijk geworden; kleding op maat is niet meer alleen voor de zakelijke pakkendrager. Vraag vooral onze personal tailors naar de vele mogelijkheden en wat het beste voor jou werkt, van zakelijk tot casual tot formeel. 

Onzekerheid
Als het vele thuiswerken ons iets geleerd heeft, is het dat we ons eigenlijk niet altijd kleden voor alleen onszelf. Natuurlijk kleden we ons netter voor het werk (of andere gelegenheden), zelfs als er geen dresscode is die het ons verplicht. Naarmate dresscodes verder versoepelen, worden we vrijer in hoe we ons kleden, maar is het makkelijk om grip te verliezen op hoe we nou het beste voor de dag komen. Zonder dresscodes zijn we overgeleverd aan sociale normen, en dan is het niet altijd even duidelijk wat de juiste outfit is. Smart casual wordt vaker de norm, we zien het naast de werkvloer ook veel op bruiloft uitnodigingen, maar het laat ons met een groot grijs gebied zitten. Een grijze broek, lichte chino, navy jasje en een goed wit shirt zullen in geen een garderobe misstaan. Wij pleiten maar al te graag voor maatkleding en toegankelijke basics, in welke vorm dan ook. Stijlvol en elegant voor de dag komen hoeft geen puzzel te zijn. Laat onze personal tailors deze onzekerheid voor je wegnemen.

Ons antwoord?
Omarm die vrijheid om je te kleden hoe jij wilt, maar wees niet bang om om hulp te vragen en je goed te laten informeren. Wij adviseren mensen graag over kleding die goed bij elkaar past. Er is nu meer ruimte voor onconventionele combinaties, zoals op de bovenstaande foto waar we een navy long sleeve polo van PROFUOMO combineren met een groen DAPPER pak. Maar het is makkelijk om hier de plank mis te slaan. Kijk naar texturen, kijk naar kleuren, kijk naar patronen. Er komt een hoop bij kijken, maar als het totaalplaatje klopt valt dat direct op. Wij helpen iedereen maar al te graag om dat plaatje kloppend te krijgen.

Maarten Gooskens
Be the first to comment...
Leave a comment