Klaar voor de kou: trouwen in het najaar

Het is nog steeds bloedheet, maar toch moeten we al na gaan denken over trouwpakken voor het najaar. September is al om de hoek en kan tegen het eind soms koel uitvallen en zodra het oktober is wil je het linnen echt laten hangen. Seizoensstoffen van het najaar zijn zeker geen straf. Heerlijk zacht, een rijke textuur en warme kleuren; het herfst- en winterpalet heeft een hoop te bieden!

Flanel en tweed
Wie denk aan najaarsstoffen, denkt aan flanel en tweed. Het is de bread and butter van de herfst- en winter garderobe. Het is zwaardere wol, dus het blijft mooi van vorm en, ondanks het gewicht, ademt zonder warmte te verliezen. Maar de look is natuurlijk het belangrijkst. Flanel en tweed hebben doorgaans een vrij wollige textuur. Daarom lenen ze zich goed voor warme tinten en zijn ze leuk te combineren met andere speelse texturen, bijvoorbeeld een shirt in geborsteld katoen of een gehaakte das. Toch iets te grof? Flanel is er ook van kamgaren, zoals je kan lezen in deze blog. Kamgaren flanel oogt gladder en dus wat strakker en formeler. Een mooi voorbeeld is de Rugby Flannel van Drago.

Corduroy
Corduroy combineert de beste eigenschappen van een reeks stoffen. Zoals ander katoen (en denim) draagt het mooi in, zoals wol zit er een natuurlijke stretch in en zoals fluweel geeft het kleuren diepte. Het is een materiaal dat we meer en meer zien, zowel op de beurzen als in het straatbeeld. Corduroy komt het beste uit de verf in donkere kleuren, maar het kan ook heel goed de spannendere tinten hebben zoals mosterd, petrol en roze. Bruintinten kunnen soms wat klassiek aandoen, dus denk daar goed over na.

Pak of combi?
Ook in het najaar hoef je niet een heel pak. Doorgaans zijn de bruiloften wat formeler in dit seizoen, maar als je toch voor de speelse stoffen gaat, waarom dan niet in een mooie combi? Ons advies, zoals gebruikelijk bij combinaties, is om het zwaarder ogende aan de bovenkant te houden. Neem je dus een jasje van tweed, flanel of corduroy, pak dan een effen broek in een wintergewicht katoen of wol. 

Maarten Gooskens
Be the first to comment...
Leave a comment