Het moment is daar. Jullie gaan trouwen. De locatie is gekozen, de cateraar verfijnt het menu, wijn is voorgeproefd. En, de bruidsjurk is in de maak. De kans dat jouw aanstaande in dit stadium jou al heeft benaderd met een de trouwpak trends van 2019 zijn vrij klein. Eigenlijk geheel in de lijn der verwachting. Bruiden, het is geen laksheid. Jouw verloofde denkt altijd eerst aan jouw geluk en aan het zetten van vinkjes op de to-do lijst voor het huwelijk waarmee hij jou graag ontzorgt. Ok, eerlijk, we weten dat hij hulp nodig heeft.

Schotel jij hem dit artikel op een subtiele manier even voor? Dan komt alles goed.

Aan de hand van een paar simpele vragen geven we aan waar je op kunt letten bij het uitzoeken van het trouwpak en wat de trends zijn voor het komende seizoen.

Vraag 1. Welke stijl trouwpak?

Het trouwpak dient aan te sluiten bij de stijl van jullie huwelijk. Wordt er getrouwd in een kasteel of met de voetjes in het zand? Geven jullie die grootse, losse festival bruiloft of is het intiem in een tent in de tuin van je ouders? Denk na over de verschillende stijlen trouwpak die bij de setting passen.

 • Super formeel: black tie
 • Klassiek: tenue de ville.
 • Dressed: wellicht smart casual?
 • Beach wedding: luchtig linnen of katoenen pak. Of een pak met korte broek
 • Festival: combinatie-pak of ee
  n broek met een vestje?
 • Informal: een leuke chino met een goed shirt?

 

Vraag 2. Hoe wil je eruit zien?

Na het beantwoorden van vraag 1 weet je welke stijl bij je past en goed aan zal sluiten bij het thema en vooral DE trouwjurk. Nu is het tijd om je concreet te verdiepen in jouw outfit. Vanuit de luie stoel zijn: Google, Instagram, de lookbooks en inspiratie-albums van verschillende maatpakken stores en Pinterest je beste vriend.

Maak screenshots, drop ze in een album en deel ze met de mensen die van jou een mening mogen hebben over het pak om in te trouwen.

Vraag 3. Waar koop ik mijn trouwpak?

Met het antwoord van vraag 2 in de hand, kun je rustig een rondje maken. Maak eerst de keuze tussen maatwerk of confectie. Wat past binnen jouw wensen en budget? Met zoveel verschillende aanbieders en merken is er bijna geen gemiddelde aan hangen. Dus globaal: aan een confectiepak geeft een gemiddelde man ongeveer 550,- uit. Aan een maatpak gemiddeld 900,-

Check de sites (of pak ouderwets eens een telefoon beet en bel ze op) van diverse clubs en achterhaal of deze de door jou gewenste look kunnen verzorgen. Het is handig om een afspraak in te plannen. Dit voorkomt dat je een beetje verdwaald door een zaak loopt. Een professionele pakken-zaak zal iemand voor je vrijmaken die je kan begeleiden. Spontaan binnenlopen staat je vrij. Als je ergens niet welkom bent om te oriënteren….dan sta je bij de verkeerde club.

Met wie ga je shoppen? Met de bruid to be? Hoezo? Mag jij ook mee als zij haar trouwjurk gaat uitzoeken…    ; )? Geintje natuurlijk.

Het blijft een gevoelig puntje; wie zijn jouw hulplijnen? Is het leuk om met je broer, zwager, vader, schoonvader of  moeder te shoppen? Misschien wel. Hebben voorgenoemden verstand van de laatste trends, de juiste pasvorm en het juiste materiaal voor jouw trouwpak? Misschien niet.

Wat ik probeer te zeggen. Hou het gezelschap waarmee je gaat shoppen klein. 5 meningen over een knoop, een kleur, een voering….ik voorspel een deceptie.

Vraag 4. Wat zijn de trouwtrends voor dit seizoen?

Voor de categorie “super formeel” (lees: de smoking bijvoorbeeld) zijn weinig trouwpak trends in 2019 te ontdekken. Behalve dan dat de smoking steeds vaker nachtblauw (met een subtiel motiefje) wordt besteld in plaats van standaard zwart.

Voor de klassieke trouwfeesten zijn pakken met mohair in trek. Mohair heeft de eigenschap dat het goed bestand is tegen kreuk. Tegelijkertijd geeft het een subtiel glansje (subtieler dan zijden). Daarbij komt dat we genoeg licht gewicht wol/mohair stoffen zien die ervoor zorgen dat je het niet onnodig warm krijgt.

Trouwen op het strand of andere informele setting. Denk eens aan een linnen of katoenen pak (hoe relaxt zou het zijn om na het formele deel jouw lange broek te verruilen voor een korte…?). Kreuken mag. Nee, kreuken moet. Nou ja vooruit, een wol/katoen blend of een linnen/wol/zijde mix kunnen dit “probleem” verzachten.

 • Kleuren: blauw blijft met stip op 1. Snel gevolgd door het groen. Pastel wint terrein. Het trouwpak mag dit seizoen meer uitgesproken zijn. Denk aan een opvallende ruit of een subtiel micro patroon. Of reserveer een tof patroon voor het vestje en combineer het met een effen pak.

 • Materialen: het gladde wollen pak is uit. Pakken met een meer of mindere structuur zijn in.
 • 3-delige pakken zijn in. Het contrasterende vestje is populair. Denk aan een grijs vestje onder een blauw pak. Een beige of off-white vestje bij een groen pak.

Tips & tricks

 • Check eerst online. Bepaald de look die je wenst. Ga een middagje shoppen bij verschillende partijen.
 • Is een extra (maat)shirt handig? Veel bruidegommen geven aan dat het fijn is een back up shirt te hebben of om na een diner een schoon shirt aan te trekken
 • Plan je fotoshoot vroeg op de dag. Je pak is dan in de beste staat.
 • Draag een kostuum waar je jezelf in kunt zijn. Jouw “JA” komt er zelfverzekerder uit in een outfit waarin jij je zelfverzekerd en comfortabel voelt
 • Wil je het liefst een confectiepak kopen maar vind je het eigenlijk mooier om er een derde deel bij te bestellen? Ga naar een shop die zowel maatwerk als ready-to-wear items verkoopt.
 • Geef jezelf 8 weken om je hele outfit bij elkaar te shoppen. Begin met het pak en kijk vervolgens naar shirt, schoenen en dan pas de accessoires zoals een das, strik, pochet, sok etc.
 • Is het handig dat je dit pak na het huwelijk nog naar je werk aan kunt? Zo ja, is het dan een goed idee om te denken aan een 3-delig pak waarbij het derde deel een feestelijke toevoeging kan zijn?
 • Geef de gasten een heldere dresscode mee die aansluit op jullie stijl. Fyi feestelijk is geen dresscode, evenmin als summer chique. Lees meer over de kleding voor de gasten.