Stoffenhuizen, wie weeft wat

Na een kleine 12 jaar stoffen voelen, dragen en beleven, mag ik met enige bescheidenheid zeggen dat ik toch aardig het kaf van het koren weet te scheiden in de wereld van de stoffenhuizen. Vooropgesteld dat het ene stoffenhuis het andere niet is en dat de ene weverij beter is in het weven van super fijne wol waar de andere sterk is in zacht katoen, ruig tweed, flinterdun linnen en ga zo maar door. Toch valt er iets te zeggen over de verschillende stoffenhuizen en hun skills.

In de zoektocht naar jouw nieuwe (maat)pak strooien verkopers graag met fancy namen van gerenommeerde en gerespecteerde stoffenhuizen in de hoop de klant te imponeren. Wanneer wij een klant adviseren en een naam van een stoflabel/ weverij de revue passeert, brengt dat in de regel meer vragen dan antwoorden. Dus in dit artikel gaan we je wijzer maken in de wereld van stoffenhuizen zodat je je niet gek hoeft te laten maken door allerlei fancy labels.

Namen van weverijen en stoffenhuizen spreken vaak minder tot de verbeelding dan in, bijvoorbeeld, de jeans branche. Bij merken als G-Star, Diesel, Jacob Cohen en Denham heeft een beetje geïnteresseerde wel een associatie en daarbij een verwachting van de kwaliteit. Sta ons dus toe wat licht in de duisternis te brengen en een aantal gangbare weverijen (waarvan we een deel ook met regelmaat terugzien in confectiepakken) in hokjes te vangen. Om meteen de reacties van, collega vakidioten, fashionatas en kenners voor te zijn; de onderstaande lijst vat niet alle aanbieders. Specialisten in bijvoorbeeld zijden, tweed of linnen bewaren we voor een ander moment.

Weverijen

Let’s think inside the box for once. Dit zijn veel voorkomende stoffenhuizen gesegmenteerd naar prijsniveau:

Zeer hoog prijssegment
• Ermenegildo Zegna
• Loro Piana

Hoog prijssegment• Ariston
• Scabal
• Dormeuile
• Holland & Sherry

Midden – hoog prijssegment • Huddersfield
• Fratelli Talia di Delfino (Carnet)
• Vitale Barberis Connonico
• Reda
• Dugdale Bros. & Co.

Midden – prijssegment
• Cavendish
• Reid & Tailor
• Cerruti

Midden – laag prijssegment
• Marlane
• Marzotto
• Guabello

Goedkoop duurkoop of niet?

Laat je niet van de wijs brengen. Een dure stof is niet een duurzame. En een goedkope is niet direct een slechte. Een Mercedes en een Opel brengen je beiden van A naar B. Ben je Zegna fan en is je portemonnee dik genoeg….wat staat je dan in de weg? Heb je een speciale gelegenheid en is je budget daarvoor groter; trakteer jezelf dan eens op een (maat)pak uit het hoog segment. Voor alledaags gebruik is er eerder iets te zeggen voor de stoffen uit het midden segment. Hoe dan ook. Geen enkel stuk wol vindt het prettig om meerdere dagen per week te worden afgemat tussen een boxershort en een zadel. En een pak van een kwalitatief hoogwaardige wol van een gerenommeerde weverij dat in elkaar gezet wordt door een amateur is ook geen lang leven beschoren. Verdiep je in het gewicht van een stof, (tussen de 250 – 290 gr is doorgaans the safe way) de finishing (geruwd vs. glad) en de samenstelling.

De partijen uit onze lijst putten allen uit een rijke historie (ook al is de historie van de een rijker dan die van de ander). Dus die houvast heb je.

Zoek je een keer iets heel bijzonders (en dan heb ik het niet over een hoge superwaarde of een uitzonderlijke kasjmier) en zoek je hiervoor een stoffenhuis voor een “veilig experiment”? Dan vallen bijvoorbeeld Scabal of Carnet te overwegen (noch uitzonderlijk duur noch uitzonderlijk cheap).

Van Scabal weten we dat ze in ieder geval tijdens de crisis de afdeling productontwikkeling niet hebben geschrapt. In het Belgische laboratorium worden jaarlijks (naast een ruim assortiment klassiekers) de meest merkwaardige en spectaculaire stoffenmixen en materialen bij elkaar gebracht. Dit heeft geresulteerd in bijvoorbeeld een Orchid serie waarin de geur van de orchidee gevangen werd in wol. Maar ook in een private label waarin je een zelfgekozen tekst kunt laten verwerken in een krijtstreep. Of de diamond-chip serie waarin diamantpoeder verwerkt is in boterzachte wol. Wat te denken van de vochtafstotende microfiber die vederlicht is. In de spring summer collectie die werd gelanceerd, treffen we twee opmerkelijke zaken. Een is voor de groep die het stoer vinden te roepen dat er nerts (1% voor alle duidelijkheid) verwerkt is in hun maatwerk.

De tweede noviteit is wel echt nuttig. We kennen natuurlijk het katoenen jasje als must have voor de zomer. We horen de klachten al: “katoen kreukt zo vervelend.” Nee, katoen kreukt prachtig (net als linnen overigens). Toch is het aantal creaties van dit materiaal in de zomer beperkt in het Nederlandse straatbeeld. Nederlanders en kreukstof; het is geen ideale match. Scabal bedacht daarom een doek van kapok. Een rijke, zachte vezel afkomstig uit de rijpe vruchten van de kapok boom (een heilige boom in veel culturen). Vergelijkbaar met katoen maar dan met meer sprongkracht (lees: iets minder kreuk). Gemixt met puur katoen brengt het ons een ademende, comfortabel dragende stof. Beschikbaar in klassieke tinten en modekleuren.

Ook bij de Italiaanse club Carnet nabij het Comomeer waar stoffen van Fratelli Talia di Delfino geweven worden, zijn materialen in de buiten categorie te vinden. Zoals de 24K collectie waarin heus 24 karaats gouddraad verweven is in super fijne wol. Of hun double faced collectie waarbij 2 stoffen tegen elkaar aan geweven zijn voor een te gek contra-effect. Of wat te denken van de Dinamico. Een stof die gegarandeerd niet kreukt, waterafstotend is en ook nog wat natuurlijke stretch in zich heeft waardoor het fijn meebeweegt.

Zo. Nu we ook op dit vlak een strohalm geboden hebben, rest ons voor nu niets anders dan de moraal van het verhaal:

Wees niet merkengeil als het om stoffenhuizen gaat. Staar je niet blind op fancy en sexy klinkende stof- en brand namen. Kies wat bij je past.