Wat draag je als je te gast bent op een bruiloft?

Het staat zeker niet bovenaan jullie checklist voor de trouwdag, maar het volgende onderwerp raakt wel alle gasten. Ok, sluit je ogen en beeld je het volgende in. O nee, dan kun je niet meer verder lezen. Nou ja, stel je dan het volgende voor. Je ziet jezelf staan in de japon waar je van hebt gedroomd. Terwijl je dit visualiseert, verschijnt er langzaam ook een bruidegom in het plaatje. Eveneens prachtig gestyled. Als je nu je blik naar links en of rechts beweegt, staan daar jullie gasten. De familie, de schoonfamilie, goede vrienden en bekenden. Sommigen van hen staan daar in een kapotte jeans met daarop een oud jasje dat ooit onderdeel was van een pak. Neeeee! Dit visioen wordt geen waarheid want ik ga je een aantal goede tips geven die er voor zorgen dat de gasten zich keurig voegen naar de stijl van de dag.

Zoals jullie inmiddels gewend zijn, heb ik alleen verstand van mannen fashion (en van bruidslingerie) dus ik focus me voor nu op deze doelgroep. Daarmee heb je de helft van de gasten alvast in het gareel 🙂

Vrijheid blijheid….?

Je zou kunnen denken: ik laat het allemaal lekker vrij. Iedereen mag het allemaal helemaal zelf weten. Ieders outfit is een verlengstuk van de drager. Onze gasten dienen zich vrij en blij te voelen. Dus de dress code zegt; feestelijk.

Doe dit niet. Voor je moeder en schoonmoeder is dit zo’n belangrijke dag dat ze all-in gaan compleet met hoed en een hoop tule. Het hoofd van de vaders in kwestie wordt op hol gebracht en voor deze mannen wordt gekozen voor een driedelig pak in een in het oog springende tint. Waarmee ze het risico nemen de bruidegom te outshinen. Een vrije interpretatie van een feestelijke outfit is voor iedereen anders. Dit zal ongetwijfeld resulteren in een mix van hakken, air-max, slippers, loafers en two-tone brogues. Is dit jouw streven? Ben er dan in ieder geval helder over in de communicatie zodat gasten weten dat ze echt niet tussen de regels door moeten gaan zoeken naar  een verborgen dresscode. Ik ben nu al benieuwd naar de foto’s.

Formele dresscodes

Je kunt ook doorslaan naar de andere kant. Maak het jezelf extra makkelijk en kies voor een hele klassieke dresscode zoals: black tie; smoking en dames in het lang. Of cocktail; mannen in een donker pak (dus antraciet of nachtblauw) en dames in een outfit tot de knie. Of white tie; het rokkostuum. Ik heb altijd geleerd dat goed gastheerschap onder andere betekent dat je de gasten niet in verlegenheid mag brengen of bezwaren. In dit geval hangt het een beetje van jullie sociale kring af of je een man bezwaart met het voorschrijven van een smoking. Heeft 99% van jouw gasten een dergelijke item in de kast of dwing je met dit gebod de gast tot een niet gebudgetteerde uitgave? Is het gezelschap gewend aan het dragen van een dergelijke outfit? Voelt men zich er senang in? Zo niet, overweeg dan een andere dress code. Je hebt er niet zoveel aan als mannen op komen draven in een vieze, gehuurde, vormloze smoking waar ze zich duidelijk niet lekker in voelen.

Tenue de ville

Grote kans dat het jullie wens is dat de gasten er feestelijk en verzorgd uitzien in een outfit waar men zich prettig in voelt. Je wilt de gasten de ruimte geven om de kleding uit te zoeken waarvan zij vinden dat die past bij de grote dag. Maar geef ze niet teveel ruimte want, geloof me, daarvan wordt misbruik gemaakt. Zelfs als je denkt dat je op safe gaat door op de uitnodiging “tenue de ville” te zetten. Vraag het links en rechts wat dit is en ik garandeer je dat je verstelt zult staan van de antwoorden. Voor de volledigheid. Tenue de ville is pak met das. Nu je vermoed dat oom Hans, zwager Freek en opa Bert denken dat een katoenen broek met een jasje met elbow pads en een vrolijke roze das ook heus wel kunnen, mag je alsnog de kans grijpen om “pak met das” op de uitnodiging te schrijven. Nog een tip: wees voorzichtig met de term…with a touch of… (vul op de stippellijn de kleur van jouw voorkeur in). Wij krijgen in onze winkels genoeg gasten die als wandelende vraagtekens op zoek zijn naar a touch of pink en dan besluiten een roze shirt met roze pochet en roze sokken aan te zoeken. Niet bepaald wat jullie in gedachten hadden. Met andere woorden. A touch of is niet duidelijk voor de gemiddelde gast.

Thema

Heeft jullie bruiloft een duidelijk thema? Dan is het natuurlijk super leuk als de gasten ook de kleding daarop aan laten sluiten. Maar let op. Niet voor iedereen brengen de roaring twenties het zelfde beeld met zich mee. En niet iedereen kan disco van soul onderscheiden. Een moodboard op jullie website/ Insta- of pinterest-pagina of verhelderende afbeeldingen die de uitnodiging en save the dates opleuken zijn welkome hulpmiddelen die gênante situaties kunnen voorkomen.

Verantwoordelijkheid

Weet je wat, forward het linkje van dit artikel simpelweg naar het bruidspersoneel en laat hen het vuile werk opknappen. Zij zijn prima in staat ervoor te zorgen dat iedereen in een passende outfit ten tonele verschijnt. Onderstreep dat het een belangrijke job is. Want, laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat we ons mateloos gaan storen aan die ene gekke paarse feestwinkel outfit die voortdurend als storende vlek op foto en film staat.

Chris van Luxemburg