Stijlvol trouwen

This is the moment… In onze winkels treffen we inmiddels de eerste verloofde koppels die zich oriënteren op een mooi pak voor de bruidegom. Voorop gesteld dat wij natuurlijk begrijpen dat de bruid het meest in de spotlight staat, willen wij graag stilstaan bij de outfit voor de man.

Het uitzoeken van het pak is altijd leuk maar niet altijd even makkelijk. Laat ons dus een paar richtlijnen en tips geven voor de styling van the man of the hour. De komende periode zullen we verschillende type bruiloften (die wij regelmatig voorbij zien komen) behandelen. Te beginnen met: De klassieke bruiloft.

Een goede voorbereiding is het halve werkstijlvol trouwen part 1

Toch? Aangezien er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn, werkt het doorgaans prettig om een klein beetje een richting te kiezen en je een beeld te vormen van jouw outfit. Denk eens na over de volgende vragen:

 • Waarin voel ik me prettig?
 • Wat draagt de bruid?
 • Welke kleuren vind ik mooi (en welke kleuren staan mij goed)?
 • Is er een thema waar mijn outfit bij aan dient te sluiten?
 • Hoeveel wil ik uitgeven aan mijn complete outfit inclusief accessoires en schoenen?
 • Is het voor mij belangrijk dat ik mijn outfit (of onderdelen daarvan) later kan blijven dragen?
 • Wat voor weer / temperatuur verwacht ik en dien ik daarmee rekening te houden bij het kiezen van de juiste stof?
 • Heb ik na het officiële deel een andere outfit nodig voor het feest?

Het cliché blijft staande; a picture says more than a thousand words. Voor de een is dit een uitgescheurde foto uit een mode-magazine voor de ander een compleet moodboard samengesteld met behulp van een weddingplanner. Hoe dan ook, een paar simpele screenshots van instagram of pinterest (of uit ons eigen lookbook) kunnen verhelderend werken. Is het voor jou lastig om het allemaal te visualiseren? Of is het dragen van een pak onbekend terrein? Ga gerust eens een middagje naar een aantal winkels (ook naar plekken die buiten je budget liggen) om her en der verschillende items aan te trekken. Je zult snel genoeg zien wat bij je past (en wat niet).

Tip: als je gaat oriënteren (en je bent nog blanco), geef dan niet direct aan dat het gaat om een trouwpak. Zo kan je zonder allerlei meningen en verkooppraatjes veel verschillende sets proberen.

Neem de tijd

Hebben jij en je aanstaande een beeld; dan is het tijd uit te zoeken wie dit plaatje het beste kan realiseren. Wens je een maatpak of sturen de antwoorden op de eerder gestelde vragen je richting een confectiepak? Wil je shoppen bij een grote keten? Ga je liever naar een boetiek omgeving? Of wil je naar een echte trouwshop?

Hoe eerder, hoe beter is het credo. Altijd een fijn gevoel om weer een vinkje te kunnen zetten op de to do lijst. Wij adviseren (uiterlijk) een maand of 3 voor de grote dag concreet aan de slag te gaan. Zo is er tijd genoeg om rustig te bepalen wat je wenst. Dan hebben de meeste maatwerkwinkels tijd voor het laten maken van een pak en heb je daarna nog genoeg gelegenheid om na te denken over accessoires en schoenen. En heren, let’s be honest; heb je de ambitie om een paar pondjes kwijt te raken? Neem hier dan geen voorschot op wanneer je een pak gaat passen of aan laat meten. Innemen kan altijd nog. En het is voor niemand leuk om een aantal weken voor de trouwdatum een te krap pak door te moeten passen.

Goed, je hebt inmiddels:

 • een beetje een beeld of richting voor de outfit
 • ruimte in de agenda gereserveerd
 • een lijstje met mogelijke leveranciers.

Jouw Stijl Tea

Onderschat nu het volgende aandachtspuntje niet. Wie neem je mee om te shoppen?

Wat ons betreft is iedereen welkom. In een zeldzaam geval treffen we sporadisch een bruidegom die een helder beeld heeft van zijn outfit en dit in alle rust in z’n eentje komt aan laten meten. Vaker ontvangen we een bruidegom die zich laat vergezellen door: de verloofde, moeder, schoonmoeder, vader, broer(s), zus(sen) of een vriend(in).Het uitzoeken van jouw trouwpak zou, volgens ons, een klein feestje mogen zijn. Neem dus de mensen mee die op hun plek zijn bij dit feestje.

Je kunt een schat van een schoonmoeder hebben. Maar heeft ze verstand van zaken? Je kunt een tante hebben die misschien enkele decennia terug nog wel eens achter een naaimachine heeft gezeten maar voegt dat nu werkelijk iets toe? En als je weet dat je lieve broertje een hekel heeft aan winkelen en zelf nooit een pak draagt, is dit dan de juiste persoon om jou bij te staan? Geloof me, je wilt voorkomen dat jouw team vastloopt door te veel uiteenlopende meningen die het onmogelijk maken een knoop door te hakken. Natuurlijk is ook de aanstaande welkom. Maar aan de andere kant; hoe leuk zou het zijn als het voor haar ook een verrassing is om te zien wat jij draagt?

Zelf heb ik de eerste inspiratieronde gedaan met mijn vrouw. En heb de bestelling geplaatst met behulp van een goede vriend wiens mening ik waardeer en die de affiniteit met kleding heeft.

Outfits voor de klassieke bruiloft

Bij een klassieke bruiloft past klassieke kleding. Voor de bruidegom kan dit bijvoorbeeld een nachtblauw of diep grijs 2- of 3-delig pak betekenen (eigenlijk nooit zwart). Onze opinie is dat een blauw pak minder stemmig is dan een grijs pak. En dat een blauw pak vaker een flatterende tint is dan grijs. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een mooi muis- of lichtgrijs 3-delig pak erg stijlvol kan zijn in een lente of zomer bruiloft.stijlvol trouwen doe je zo part 1
Om formeler gekleed te zijn dan de gasten, valt na te denken over het dragen van een 3-delig pak. Zeker wanneer je tijdens het feest het jasje uittrekt. Het gilet zorgt ook dan nog altijd een dressed look. Het gilet wordt steeds vaker in de zelfde stof als het pak gekozen maar een contrasterende tint (en / of ander materiaal zoals zijden) valt te overwegen.

Voor het komende seizoen zien we veel Napolitaans blauw, royal blue, staal blauw en lichtblauw. Subtiele weefpatronen zoals de pied-de-poule, de fijne pin point en birdseye behoren allen tot de categorie tijdloze klassiekers en mogen dus allemaal. In de klassieke bruiloft zien we weinig ruiten of strepen. Effen voert de boventoon.
Het blauw en het grijs wordt ook vaak overwogen wanneer je het pak na de bruiloft vaker wenst te dragen. Laat het gilet thuis (of niet) en je hebt een perfect pak voor een belangrijke meeting.
TrouwenIs het doordragen van het pak geen absolute must, denk dan eens aan en bruin of taupe (bruin/ grijs) kleurig pak. Deze tint sluit perfect aan bij de off white, champagne, egg-shell en parelmoer tinten die je vaak terugziet bij trouwjurken.

Tip: Neem alleen een off-white shirt als de tint goed aansluit bij de trouwjurk. Wijkt deze te veel af, ga dan op safe en neem een fris wit shirt.

 

Materiaal keuze

Sta ook stil bij de juiste materiaal keuze. Vaak is een klein glansje op het trouwpak gewenst. Het misverstand dat je dan meteen op zoek moet naar een zijden pak is hardnekkig. Een mooie S100 wol kan al de juiste hoeveelheid glans geven (een fijnere weving geeft vaak nog meer cachet).

Weet hierbij dat wol gemengd met een beetje zijden of mohair ook prachtig kan zijn. Heb je een klassieke bruiloft op een zonnige locatie? Denk dan eens aan cool wool. Dit materiaal is open geweven en daarmee luchtiger. Linnen, katoen en aanverwanten passen minder goed bij een klassieke bruiloft.

Besteed aandacht aan de accessoires (en die van het bruidspersoneel?). De zijden das wint het tegenwoordig ruimschoots van het plastron (je weet wel; die ingewikkeld gedraaide, enorme knoop met zo’n “slabbetje” eronder) en op zijn beurt wint het pochet het steeds vaker van de corsage. Misschien heb je manchetknopen die een emotionele waarde hebben. Draag deze dan stijlvol in een shirt met dubbele manchetten.

Tip: verwacht je dat je veel transpireert, neem een extra overhemd zodat je (wellicht na het diner) een fris shirt aan kunt trekken.

Tip: als bruidegom in een klassieke bruiloft draag je geen horloge. De ceremoniemeesters zijn verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de tijd en planning.

De schoen. Zwart is klassiek en kan dus altijd. Toch zien we in het voorjaar en in de zomer veel bruin- en cognactinten. Wij zien zelf liever een gesp (of dubbele gesp) dan een veterschoen. En liever leer dan suède bij een klassieke bruiloft.

Tip: Vergeet de schoenen niet in te lopen!

Chris van Luxemburg
Eigenaar & oprichter Pakkend