Maatwerk

We hebben het allemaal druk. En daarom een laten we je hierbij in a flash zien hoe een made to measure pak wordt aangemeten, afgepast en wordt gestyled. Onzin, natuurlijk. Leek ons gewoon leuk om een traditioneel proces op een hippe manier in beeld te brengen. Maatwerk is niet stoffig en dat laat deze registratie zien.  CHECK het filmpje

Nou willen we niet de indruk wekken dat het creëren van een maatpak in een handomdraai gefixt is. Sterker nog, een goed maatpak laat even op zich wachten waarbij de ene maatwerkvorm tijdrovender is dan de andere. En daarmee lopen ook de prijsniveaus nogal uiteen. Tijd is geld; as always.

Voordat je jezelf dus gaat trakteren (want geloof ons, een traktatie is het. Zelfs voor de meest doorgewinterde pret-a-porter drager die een keertje vreemd zou durven gaan, is het een feestje) op een maatpak is het goed het volgende te weten. In de praktijk kennen we de volgende maatwerkvormen:

Vermaakte confectie

Omdat maatwerk een nogal populair “ding” is en steeds meer terrein wint ten opzichte van de confectie ofwel pret-a-porter collecties, wordt de term maatwerk nogal snel in de mond genomen. Uiteraard hoeven we jullie niets wijs te maken. Een standaard confectiepak vermaken (waar overigens niets mis mee is) mag GEEN maatwerk genoemd worden.

Prijzen voor een confectiepak lopen uiteen maar starten al bij euro 329,-. De bekendere, gangbare merken verkopen het standaard pak voor gemiddeld 600,-

confectiepakMade-to-measure

Ook wel “maat forcé” genoemd. Hierbij wordt in de meeste gevallen gewerkt met een basispatroon. Met behulp van een paspak worden de maten genomen (een bodyscanner werd ook weleens ingezet maar het ouderwetse meetlint valt wat ons betreft in de categorie never-change-a-winning-team èn is part-of-the-entertainment van het aan laten meten van maatwerk). Bij het nemen van de maten van dit maatpak wordt verder gekeken dan de meest voor de hand liggende basismaten zoals de ruglengte, taille, mouwlengte, band en broeklengte. In een goed georganiseerd made-to-measure systeem wordt ook rekening gehouden met postuurcorrecties zoals de holle rug, de scheve schouder, het uitstekende schouderblad en ga zo maar een tijdje door. En dan ben je er natuurlijk nog niet.

In tegenstelling tot het confectiepak kan een maatpak geheel naar eigen wens worden afgewerkt waarbij de keuze voor het type rever, de breedte hiervan, de zakken, de voering, het vilt, het monogram en de knoopkleur nog maar enkele van de opties zijn die kunnen worden doorlopen.

Gemiddeld genomen besteden onze klanten 649,- euro aan een maatpak maar wanneer gekozen wordt voor exclusievere stoffen wordt meer betaald.

Creaties maatwerk

Bespoke

In deze hoogst haalbare vorm van tailoring wordt een uniek patroon vervaardigd voor iedere klant. Na het maken van een eerste doorpaspak wordt stap voor stap het maatpak vervolmaakt. We benaderen dan het gevoel van de “tweede huid”. Het bespoke pak kent veel handwerk en is zeer tijdrovend. Bedenk dat er ongeveer 4 lagen (maar ook dit kan weer wijzigen wanneer postuur en / of klimaat hierom vragen) binnenwerk, met de hand, verwerkt moeten worden tussen de voering en de stof en dat talloze onderdeeltjes (wederom met de hand) ingezet en afgewerkt moeten worden waarbij veel specialistisch werk om de hoek komt kijken. Je begrijpt, dit kost aardig wat tijd en geduld en je mag je afvragen of dit alles voor jou het prijskaartje waard is…

We hebben het hier over pakken vanaf 3.000,- euro maar je kunt er ook met gemak 8.000,- euro + aan spenderen. Tot het moment dat de 3D-printer een bespoke maatpak kan uitprinten, is deze vorm van tailoring voor de happy few.

So now it is up to you.

Lees hier het verhaal op Manners.nl.